Zentoo

Groepslabel

Arjan Dukker: “Certificering MPS-GAP vergroot je kansen op de markt”

Oorspronkelijk was Dukker Chrysanten BV gevestigd in De Lier, maar sinds 2009 is Bleiswijk de thuisbasis. In dat jaar kwam ook Arjan Dukker bij het bedrijf van zijn vader. Zijn vader kweekte - toen nog in De Lier - afwisselend tomaten en herfstchrysanten. Nu ligt de focus van de moderne kwekerij van 3,3 hectare op het jaarrond produceren van chrysanten. Meer dan 9 miljoen takken per jaar. En dat doet het bedrijf op een zo milieubewust mogelijke manier. Sinds 1 april 2018 sloot het bedrijf zich aan bij Zentoo, een kwaliteitsmerk voor chrysanten dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.

“Wij merken dat duurzaam geteelde bloemen belangrijker worden. Klanten vragen er steeds vaker om. Wij willen alles wat in onze macht ligt doen om aan de wensen van klanten te voldoen. Toen wij ons bij Zentoo aansloten, hebben wij meteen het MPS-GAP certificaat gehaald. Daarmee kunnen wij aantonen dat we een duurzaam bedrijf zijn.”

Puntjes op de i

“Voor het certificaat MPS-GAP registreren we onze gewasbeschermings­middelen, zorgen we dat alles schoon is, controleren we onze bedrijfsmiddelen regelmatig en onderhouden we ons machinepark jaarlijks. Dat deden we natuurlijk allemaal al, maar nu volgen we de richtlijnen van het certificaat en zorgen we ervoor dat alles echt op tijd gebeurt. Ik denk dat goed georganiseerde bedrijven geen moeite hebben met de registratie. Certificering is een kwestie van de puntjes op de i zetten. Ik ben er trots op dat wij het snel voor elkaar hebben gekregen.”

Goed voor de groep

“Alle aangesloten kwekers binnen Zentoo werken duurzaam en zijn MPS-GAP gecertificeerd. Ik zie dat als extra motivatie. Voorheen was het mijn probleem als ik iets niet goed deed. Als ik nu de spelregels niet naleef, heeft dat consequenties voor alle kwekers binnen Zentoo. We veilen onze chrysanten namelijk op het hoofdnummer van Zentoo en zijn ook gecertificeerd op dat nummer. Ik wil natuurlijk voorkomen dat mijn acties nadelig zijn voor de andere kwekers. Ik wil het goed doen voor de groep.”

Certificering kan veel opleveren

“Ik adviseer kwekers die ook het MPS-GAP certificaat willen halen, zoveel mogelijk te registreren. Dan heb je wat om te laten zien. Ook aan je klanten. Het kost relatief weinig geld en tijd, maar het kan veel opleveren omdat je je kansen op de markt vergroot. Klanten willen steeds vaker weten hoe je bloemen kweekt en welke middelen je gebruikt. Ook worden de eisen vanuit de overheid steeds strenger. Ik vind dat we als Nederlands sierteeltsector voorop moeten blijven lopen, ook met duurzame bloemen en planten. Je hebt weinig te verliezen, dus waarom zou je niet gaan voor certificering?”

Tekst: Royal FloraHolland