Zentoo

Zentoo keeps it cool!

In deze warme zomerdagen houdt Zentoo het hoofd koel. Zentoo chrysanten worden na de oogst geprecooled, zodat deze een langere houdbaarheid hebben en de consumenten er nog langer van kunnen genieten. Echter moet er op deze warme zomerdagen niet alleen gedacht worden aan het koel houden van de bloemen, maar ook aan de inwendige mens. Daarom hield Zentoo de actie “We keep it cool”!

Afgelopen weken werden de pakketten vol enthousiasme in ontvangst genomen. Pakketten vol handige benodigdheden om de zomer door te komen. De kleurrijke en verrassende inhoud van de koeltas staat symbool voor het uitgebreide assortiment en de vele noviteiten die Zentoo jaarlijks op de markt brengt. Met de speciale Zentoo Happy Coozy’s houd je deze verfrissende drankjes nog langer koud en kun je er extra lang van genieten!

Ondanks dat het na de zomer buiten weer koeler wordt, blijft het in de kassen het hele jaar zomer. Daarom worden de chrysanten van Zentoo het hele jaar geprecooled om ook jaarrond een goede kwaliteit en lange houdbaarheid te kunnen garanderen.

Groepslabel

Arjan Dukker: “Certificering MPS-GAP vergroot je kansen op de markt”

Oorspronkelijk was Dukker Chrysanten BV gevestigd in De Lier, maar sinds 2009 is Bleiswijk de thuisbasis. In dat jaar kwam ook Arjan Dukker bij het bedrijf van zijn vader. Zijn vader kweekte - toen nog in De Lier - afwisselend tomaten en herfstchrysanten. Nu ligt de focus van de moderne kwekerij van 3,3 hectare op het jaarrond produceren van chrysanten. Meer dan 9 miljoen takken per jaar. En dat doet het bedrijf op een zo milieubewust mogelijke manier. Sinds 1 april 2018 sloot het bedrijf zich aan bij Zentoo, een kwaliteitsmerk voor chrysanten dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.

“Wij merken dat duurzaam geteelde bloemen belangrijker worden. Klanten vragen er steeds vaker om. Wij willen alles wat in onze macht ligt doen om aan de wensen van klanten te voldoen. Toen wij ons bij Zentoo aansloten, hebben wij meteen het MPS-Gap certificaat gehaald. Daarmee kunnen wij aantonen dat we een duurzaam bedrijf zijn.”

Puntjes op de i

“Voor het certificaat MPS-GAP registreren we onze gewasbeschermings­middelen, zorgen we dat alles schoon is, controleren we onze bedrijfmiddelen regelmatig en onderhouden we ons machinepark jaarlijk. Dat deden we natuurlijk allemaal al, maar nu volgen we de richtlijnen van het certificaat en zorgen we ervoor dat alles echt op tijd gebeurt. Ik denk dat goed georganiseerde bedrijven geen moeite hebben met de registratie. Certificering is een kwestie van de puntjes op de i zetten. Ik ben er trots op dat wij het snel voor elkaar hebben gekregen.”

Goed voor de groep

“Alle aangesloten kwekers binnen Zentoo werken duurzaam en zijn MPS-GAP gecertificeerd. Ik zie dat als extra motivatie. Voorheen was het mijn probleem als ik iets niet goed deed. Als ik nu de spelregels niet naleef, heeft dat consequenties voor alle kwekers binnen Zentoo. We veilen onze chrysanten namelijk op het hoofdnummer van Zentoo en zijn ook gecerticeerd op dat nummer. Ik wil natuurlijk voorkomen dat mijn acties nadelig zijn voor de andere kwekers. Ik wil het goed doen voor de groep.”

Certificering kan veel opleveren

“Ik adviseer kwekers die ook het MPS-GAP certificaat willen halen, zoveel mogelijk te registreren. Dan heb je wat om te laten zien. Ook aan je klanten. Het kost relatief weinig geld en tijd, maar het kan veel opleveren omdat je je kansen op de markt vergroot. Klanten willen steeds vaker weten hoe je bloemen kweekt en welke middelen je gebruikt. Ook worden de eisen vanuit de overheid steeds strenger. Ik vind dat we als Nederlands sierteeltsector voorop moeten blijven lopen, ook met duurzame bloemen en planten. Je hebt weinig te verliezen, dus waarom zou je niet gaan voor certificering?”

Tekst: Royal FloraHolland

Zentoo is MPS-GAP

Richard van Hulst: "Certificering MPS-GAP is de moeite waard"

Richard van Hulst werkt sinds twee jaar als kwaliteitsmanager bij Zentoo waar hij betrokken is bij projecten rondom duurzaamheid en certificering. Hij is verantwoordelijk voor de controle op de naleving van de kwaliteitsafspraken binnen Zentoo. Zijn ruime ervaring als auditor bij certificeringsorganisatie MPS-ECAS, waar hij eerder werkte, komt daarbij goed van pas. Richard is een echte Westlander met roots in de tuinbouw. Hij deelt zijn ervaringen met certificering MPS-GAP.

"Toen wij merkten dat de vraag naar duurzame bloemen en planten toenam, zijn wij aan de slag gegaan met certificering. Alle kwekers binnen Zentoo zijn MPS-GAP gecertificeerd en ik ben er trots op dat we nu ook als groep het certificaat hebben. Wij vinden het belangrijk onze klanten te laten zien dat Zentoo synoniem staat voor duurzaam werken."

Milieu zo min mogelijk belasten

"Duurzaamheid is belangrijk voor Zentoo. Daarom eisen wij dat kwekers die bij ons zijn aangesloten het MPS-GAP certificaat hebben. Steeds meer klanten vragen erom, maar wij vinden het ook belangrijk het milieu zo min mogelijk te belasten. Daarom weren we sinds 2017 middelen die schadelijk zijn voor bijen, de zogenoemde neonicotinoïden. Om dit te bewaken, nemen wij regelmatig gewasmonsters bij de kwekers. Sinds de laatste jaren zien we dat onze kwekers meer en meer op biologische wijzen telen. Dat vind ik een mooie ontwikkeling. Grote klanten hebben een database met kwekers die duurzaam werken. Sinds kort staat Zentoo daar ook in en daar ben ik blij mee. Het is een soort erkenning voor onze inspanningen op het gebied van duurzaamheid."

Kennis en ervaringen delen

"MPS-GAP is een certificaat voor traceerbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen, milieu, veiligheid en hygiëne. GAP staat voor Good Agricultural Practice. Deze certificeringsstandaard is ontstaan in de groente- en fruitsector en kent zijn oorsprong in Duitsland. Het betekent dat je zo duurzaam mogelijk werkt. Ruim twintig jaar geleden gingen kwekers binnen de Nederlandse sierteelt duurzamer produceren. Toen waren er al kwekers die gewasbeschermingsmiddelen registreerden via MPS. Zentoo wil voorop lopen in duurzaamheid en daar steken we onze nek voor uit. Monitoren en registreren van de gewasbeschermingsmiddelen zijn belangrijk. Het helpt kwekers om de druk van ziekten en plagen laag te houden. De kweker kan vervolgens beslissen of het noodzakelijk is extra biologie in te zetten. Zo kunnen we met elkaar duurzaam werken. We delen ook kennis en ervaringen binnen onze coöperatie en we helpen elkaar moeilijkheden aan te pakken."

Begin op tijd met voorbereiden

"Ik heb acht jaar als auditor bij certificeringsorganisatie MPS-ECAS gewerkt. Die ervaring breng ik graag over op de kwekers tijdens het traject van certificering. Eerst controleer ik maandelijks of zij voldoen aan de basisprincipes van certificering. Hebben zij bijvoorbeeld de registratie van gewasbeschermingsmiddelen op orde? Hoe gaan zij om met energie en water? Hoe slaan zij meststoffen op? Als kwekers iets moeten aanpassen, gaat het meestal om kleine dingen zoals een oogdouche installeren, de meststoffen opslaan in een afgesloten ruimte of de registratie van gewasbeschermingsmiddelen aanscherpen. Een maand voor de audit loop ik alles nog een keer na. En een week van tevoren nog een keer. Als kwekers willen gaan voor certificering is mijn advies de tijd te nemen voor de voorbereiding, ongeveer een half jaar. Het is zeker de moeite waard, want steeds meer klanten vragen om duurzaam geproduceerde bloemen en planten."

Tekst: Royal FloraHolland

Meet & Greet Zentoo DC's

Op 25 en 27 september organiseren we voor onze klanten twee Meet & Greets. Dinsdag 25 september beginnen we met een Meet & Greet op Zentoo DC Naaldwijk en op donderdag 27 september houden we een Meet & Greet op Zentoo DC Aalsmeer.

Zentoo laat tijdens deze Meet & Greets haar nieuwste pareltjes uit de herfst- en winter collectie zien, met daarbij ook de potentials voor 2019. In de distributiecentra zijn onze verpakkingsmogelijkheden te zien, geven wij een update van de huidige bestelmogelijkheden en hebben we een speciale Meet & Greet-deal. Uiteraard staat er een hapje en een drankje klaar!

LOCATIES:

Dinsdag 25 september
Naaldwijk
Flora Holland Naaldwijk, Strijpzijde, dock S7
Tijd: 09.30 u - 13.30 u

Donderdag 27 september
Aalsmeer
VBA Zuid, Prunus 12-20, docks 2-4 (Ingang Koeltransport)
Tijd: 09.30 u - 13.30 u