Zentoo

Grillige markt

Ondanks de onrust in Oost-Europa en de boycot op vele producten uit de EU gaan er deze week heel veel bloemen vanuit Nederland naar Rusland. De eerste schooldag wordt traditioneel opgefleurd met bloemen voor de juf of meester. 

Ook dit jaar is het goed te merken aan de handel want de prijzen lopen behoorlijk op. Chrysantenkwekers hebben er duidelijk rekening mee gehouden in de planning want er is voldoende aanbod.

Het donkere en koele weer van afgelopen week heeft ervoor gezorgd dat veel andere bloemen erg schaars zijn deze week. Prijzen voor zonnebloemen tot 1 euro zijn ongekend maar gezien de lage aanvoer dodelijk voor de markt. Vier weken geleden nog waren ze niet aan te slepen en draaiden ze zelfs door. Weersinvloeden zijn zeer bepalend voor zowel vraag als aanbod dat het bijna onmogelijk blijkt om een stabiele markt op te bouwen met dit soort producten.

Uit een aantal goede gesprekken deze week met branchegenoten blijkt dat de risico's in de markt steeds hoger worden. Een kritische klant in een transparante markt wil geen cent teveel betalen, maar wel dagelijks zijn bestelling perfect afgehandeld binnenkrijgen. Prijsrisico's en voorraadrisico's nemen toe terwijl volumes per bestelling afnemen. Het vraagt flexibiliteit en inventiviteit van de ondernemer om hierop in te spelen.

Op de kwekerij groeit het gewas gewoon door en maakt zich daar geen zorgen om. De bloemen vinden hun weg in de keten en die loopt in ons geval nog voor het overgrote deel via de veilingklok. Een geruststellende gedachte dat die afzetwijze de laatste jaren rendement heeft opgeleverd maar ook een valkuil doordat we zo weinig weten van onze klanten uit heel Europa. Ik zou ze graag regelmatig spreken om te weten welke behoeftes er zijn qua sortiment, verpakking, productinformatie etcetera.

Deze week ook genoeg ontspanning trouwens tijdens de feestweek van Naaldwijk. Een antibiotica kuur weerhield me er niet van om regelmatig het dorpsplein op te zoeken 's avonds en me prima te vermaken. Veel mensen weer gezien en gesproken en alleen dat al geeft me altijd veel energie.