Zentoo

nlenfrdeplrues

Inspiratie

Een week waarin ik vanuit meerdere hoeken geïnspireerd wordt. Een ledenvergadering van Gro4u die gehouden wordt in een high tech verpakkingsbedrijf van allerlei soorten groente laat zien waartoe een goed samenwerkingsverband kan

leiden. Tijdens de rondleiding door het superstrak georganiseerde bedrijf waarin ook voldoende ruimte is voor ontspanning voor de medewerkers krijg ik allerlei visioenen. Geheel op de wensen van de klant ingericht waardoor er geen onnodige handelingen meer worden verricht aan het product. Ik zie het in de moeilijke bloemenketen nog te weinig terug, het is ook wel een wereld van verschil als je naar de afzetkanalen kijkt.

Nog meer inspiratie krijg ik tijdens de 'Week van de Ondernemer' in Ahoy Rotterdam. Interessante sprekers zorgen voor een overdosis aan informatie over technologische ontwikkelingen, motivatie technieken, globalisering en manieren om klanten aan je te binden. De ervaring leert dat het de kunst is om net het juiste eruit te pikken waar je mee aan de slag gaat. Het liefst gelijk de volgende dag voordat de inspiratie weer is weggezakt. Ik ontmoet een aantal leuke mensen die wellicht in de toekomst een rol gaan spelen voor ons.

Tijdens het overleg met het verkoopteam lukt het om een aantal zaken mee te nemen van de vorige dag. Hoe gaan we zaken morgen beter doen en waar krijgen we energie van. We kunnen er wel een paar opnoemen en het worden actiepunten waar we mee aan de slag kunnen. Veel klanten vragen aandacht en gelukkig ook bloemen van ons met de Allerheiligen op komst, een belangrijke dag voor katholiek Europa. Naar goed gebruik worden er volop bloemen op de graven gelegd. Ook voor de internationale vrouwendag begin maart komen de bestellingen binnen. Weer een moment waarop vraag en aanbod niet helemaal in balans zullen zijn. Het wordt een hele strijd om niet teveel klanten teleur te stellen want er zal ongetwijfeld een groot tekort aan bloemen zijn rond die feestdagen.

Zaterdag gaan we met het personeel van de tuin wat leuks doen, na een rondvaart in een platte schuit door het Westland wordt het nog even goed gezellig in de plaatselijke kroeg. Alle scholieren zijn er ook bij en dat geeft een leuk sfeertje, zeker als een afzwaaiende collega-scholier die 10 jaar is 'blijven hangen' een mooie speech uit zijn zak tovert. Oude tijden herleven want herinneringen worden opgehaald en anekdotes vliegen over de tafel. Een mooi avondje eindigt met één laatste thuis om het af te leren. Leuk om te zien dat we een hechte groep hebben en het geeft een goed gevoel.

Een trotse kweker

Elke dag je stinkende best doen om een mooi product te telen en op de markt te brengen is iets wat je gewend bent. Het is blijkbaar je passie en staat er niet bij stil dat het je leven beheerst. Toch is het juist die passie die nodig is om dagelijks